Evde Kötü Koku Nasıl Giderilir?

Gösterim: 21024

1-) Özellikle mutfaklar başta olmak üzere, lavabolar, tuvaletler, banyolar, buralara ait gider boruları, nemli ve karanlık yerler birer bakteri yuvasıdır. Bu ortamlarda binlerce çeşit ve trilyonlarca sayıda bakteri var olmaktadır. Sadece bu bakteriler dahi ürettikleri atıklar nedeni ile kendi başlarına koku kaynaklarıdır. Yukarıda saydığımız yerlerin temiz tutulması çok önemlidir. Kimyasal temizleyiciler iyi iş görürler ancak etkileri uzun süreli değildir. Bu gibi yerler için en sağlıklı temizleyici tuz, karbonat, sirke, borik asit gibi malzemelerdir.  Rutin aralıklarla lavabo ve diğer yerlerde bulunan gider borularına yakın bulunan boşluklara tuz doldurulması koku kaynaklarını uzunca bir süre engelleyecektir. Eğer bu boşluklarda aynı zamanda hamam böceklerinin var olduğundan şüpheleniyorsanız, borik asit-şeker veya karbonat-şeker karışımı hem kokuyu yok edecek hem de hamam böceklerini yok edecektir.

Aynı şekilde, evde kötü koku oluşumunu yok etmek için bir kase içine konulacak temiz bir bulaşık süngeri içerisine sirke dökülerek, bu kaseden bir kaç tane evin belirli noktalarına bırakılırsa kötü kokuları hapsedici özellik gösterecektir.  Aynı zamanda, karbonat ve tuz da başlı başına birer koku hapsedicidir ve bu amaçla kullanmaları çok fayda sağlayacaktır. Ancak bu yazıda konumuz kokuların oluşmasını önlemek olduğundan bu yönde ilerleyeceğiz.

Mutfak ve Banyolar Evde Kötü Koku Nedenlerindendir

2-) Mutfak ocaklarının çevresi, ocağın ve tezgahın altı, mutfak duvarları en önemli koku kaynaklarından biridir. Bizler bunu görmesek de her yemek piştiğinde bu yemekten buharlaşan yada sıçrayan partiküller gaz fazında olduklarından özellikle ocağın yakın çevresine, ocağa yakın duvarlara, duvar aralarına, deliklere, tezgah altlarına yapışırlar. Çok ince bir tabaka olduğundan gözle görülmezler. Bu nedenle ocak ve fırın yakınlarında bulunan tüm alanın ( buna duvarlar ve tavanda dahil ) rutin aralıklarla iyice silinmesi gerekir. Aspiratör varsa aspiratör temizliğine de önem verilmelidir. Mutfak duvarları ve  mutfak tavanının belirli aralıklarla silinmesi gerekir.

3-) Evde oluşan kötü kokuya neden olan banyo ve tuvalet duvarları: Tavanlarda dahil olmak üzere özellikle banyolarda buharlaşan su zamanla duvar zeminlerinde kötü kokulu bileşikleri hapseder ayrıca nemli ortamda yaşayan  ve çoğalan bakteriler nedeni ile bu kokular yavaş ama etkili bir şekilde ev içine oluşan kokuya katkı sağlarlar. Ayrıca oluşan bu nem ve bakteri kültürüne, gözle görülmeyecek kadar küçük olan  toz da eşlik ederse ortaya kalıcı kötü kokular çıkacaktır. Genel olarak sebebi bilinmeyen pek çok kokunun kaynağında bu durum tespit edilmiştir.  Bu nedenle rutin olarak tıpkı banyo ve wc zeminleri gibi, duvarlar da temizlenmelidir. Rutin aralıklar ile tavanlarında temizlenmesinde fayda vardır.

Mutfak Bezleri, bulaşık altlıkları ve Doğrama Tahtalarına Dikkat

4-) Doğrama tahtaları, bulaşık süngerleri, mutfak bezleri, buzdolabı, bulaşık altlıkları: Yapılan ölçümlerde, yeterince temiz olmayan doğrama tahtaları ve bulaşık süngerleri üzerinde dışkı bakterisi gibi pek çok zararlı bakteri türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle özellikle doğrama tahtalarının ve bulaşık bezlerinin her kullanımdan önce dezenfekte edilmesi ve temiz tutulmaları çok önem arz eder. Bu durum sadece kokuyu engellemez, vücudumuza giren öldürücü bakterilere karşı da bir önlem olmuş olur. Buzdolabının içi de önemli bir koku kaynağıdır. Rutin aralıklarla buzdolabının içi sirkeli su ile silinebilir ve buzdolabı içine bir kase içinde karbonat konarak koku oluşması önlenebilir. Bulaşık altlıkları da rutin aralıklarla temizlenmeli ve bakteri tutmayan bulaşık altlığı tercih edilmelidir.

5-) Bir diğer husus, evde aniden gelişen ağır ve leş gibi bir koku varsa, ev içine giren fare veya kuş gibi bir hayvan leşinden dolayı koku oluşacağıdır.

6-) Ayakkabılar bir diğer koku kaynaklarıdır. Gerek ayakkabının kendine has deri kokusu gerekse içine sinen ayak/çorap kokusu birer koku kaynağıdır. Ayakkabı içleri temiz tutulmalıdır. Dezenfekte için borik asit veya karbonat iyi bir çözümdür. Ayrıca ayakkabılar içerisine adaçayı ve narenciye kabukları konursa kokuları yok edecektir.

Evde Kötü Kokuların Yok olmasına dair bir çözüm:

1-) Tüm perdeler ve halılar yıkanır. Kanepe ve koltuklar da temizlenir.

2-) Evin her köşesi, pencere kenarları ve petek araları dahil arapsabunu gibi bir temizleyici ile temizlenir ve ardından tüm ev beyaz sirke ( sirke ruhu ) ile silinir. Ev temizliğinde asıl amaç koku deposu olan tozlardan kurtulmaktır.

3-) Mutfakta raflarda duran temiz bulaşıklar bulaşık makinasına konur ve yıkama gözüne beyaz sirke eklenir.

4-) Tıkalı lavabolar açılır ve iyice temizlendikten sonra tuz ile doldurulur, ayrıca gider boruları, bu şekilde bağlantılı her yer  arapsabunu gibi bir temizleyici ile iyice yıkanıp temizlendikten sonra tuz yada karbonat, borik asit gibi koku emici- antibakteriyel tozlar ile doldurulur.

 Yemek kokusu: Yeni pişmiş yemeklerin kokusu, örneğin fırından henüz çıkmış kurabiyelerin kokusu bizi daha evimizin kapısında tebessümle karşılar. Ama bazı yemeklerin kokusunun evimize sinmesinden hiç hoşlanmayız; kavrulmuş soğan, kızartma, lahana ve türevi sebzelerin kokusu da kötü kokuların başında gelir. Tabii ki alınacak en belli başlı tedbir, aspiratörü en yüksek derecesinde çalıştırmak ve ayrıca mutfak penceresini açmaktır. Bunun yanı sıra kızartma yaparken bir kapta tarçın çubuk veya defne yaprağı kaynatırsak kötü kokuyu engellemiş oluruz. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katmak, kereviz pişirirken küçük bir parça lahana turşunu eklemek, lahana pişirirken ise doğal kumaştan yapılmış bir torbaya ekmek içi koymak ve bunu tencereye yerleştirmek kötü kokuları azaltacaktır. Kavrulmuş soğan kokusunu yok etmek için de teflon tavada Türk kahvesi kavurmak yeterli olacaktır.

  • Balık kokusu: “Yemekler ve kötü koku” dendiğinde balığı ayrıca ele almak kaçınılmaz. Yemesi ne kadar keyifli olsa da balık kokusu günlerce evden çıkmaz; bu durum balık pişirmeyi kadınlar için kabus haline bile getirebilir. bulunan bazı bileşikler, havayla temas edince gerçekten son derece nahoş kokulara sebep olurlar. Bu bileşikler alkali özelliği taşıdıkları için en iyi yöntem limon gibi asidik maddelerden yararlanarak kötü kokuları gidermektir. Örneğin balıkların kızartılacağı yağa limon sıkmak etkili bir yöntemdir. Balık kızartırken bir başka kapta sirkeli su kaynatmak da öyle. Eğer balığı fırında pişirmişsek, pişme işleminin ardından sirkeli su dolu bir kabı fırına yerleştirmek ve fırını tekrar 10 dakika kadar çalıştırmak kokuyu alacaktır. Bir kaba tarçın serpip fırında ısıtmak da balık kokusunu alan bir başka yöntem. Tabak ve tavalara sinmiş balık kokusu ise limonla silerek veya kahve telvesiyle ovularak yok edilebilir.
  • Sigara kokusu: En iyi yöntem içmemek ama hala sigara içiyor veya sigara içilen ortamlarda bulunuyorsanız, sigara kokusuyla baş etme taktikleri geliştirmeniz lazım demektir... Sigara içilen mekanın, ki bu genellikle mutfak olmaktadır, kapısı sürekli kapalı tutulmalıdır. Mum yakmak çok bilinen klasik ama etkili bir yöntem. Küçük tabaklar içine bir kaşık karbonat eklenmiş bir çay bardağı su koymak da öyle. Evdeki sigara kokusunu hızlıca yok etmenin bir başka yoluysa küçük bir tencerede suyla birlikte bir kapak çamaşır yumuşatıcısını kaynatmak. Su iyice kaynayınca kabı elimize alıp tüm evde dolaştırırsak buharın eve yayılmasını sağlayabiliriz. Bir başka yöntemse mutfağın birkaç köşesine ıslak sünger yerleştirmek.
  • Çöp kokusu: Çöp kokusundan kurtulmanın en etkin yolu, tabii ki uygun poşetleme ve ayrıştırma yöntemi. Özellikle yemek artıklarını ayrıca poşetleyerek çöp torbasına atmak, kokuları önlemek için ideal. Bunun dışında çöp kutusunun içine karbonat veya kabartma tozu serpmek, tuvaletler için hazırlanan koku giderici tabletleri koymak da kötü kokuların oluşumunu engeller.
  • Tuvalet kokusu: Sık temizleme ve hijyene yoğun önem verme tabii ki hepimizin önceliği tuvalet temizliğinde. Buna ragmen yine de kötü kokular oluşuyorsa koku giderici tabletler, en büyük yardımcımız. Ayrıca klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz. Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir. Kokulu sabunlar ve mumlar da tuvalet kokusunun giderilmesinde etkili yardımcılardır.