Güneş lekeleri nasıl geçer?

Gösterim: 1562

Güneş Lekesi Neden Oluşur?

 Yazın güneşin UVA ve UVB ışınlarının dünyaya daha dik ve etkili gelmesinden dolayı, güneşin cilt üzerindeki zararları artar. Bu etkiyi anlamak için günlük hava durumlarında ultraviole indeksini kontrol etmek yeterlidir. Kışın bu indeks 1-2 gibi sayısal rakamlarla ifade edilirken, yazın 12 ye kadar çıkabilir. Hormonal iniş çıkışlar güneşin bu zararlı etkilerinin, cilt üzerinden daha da derinlere inmesine neden olur. Doğum kontrol hapı kullanma, hamilelik, emzirme ve adet dönemleri bu değişikliklerin tavan yaptığı zamanlardır. Buna bağlı olarak, özellikle kadınların güneşe çıkarken ciltlerini çok iyi korunması gereklidir. Eğer hamilelik, emzirme gibi bir dönemden geçiyorsanız, güneş kremi kullanmak yeterli olmayabilir. Ekstra pigment sentezinin önüne geçen, C vitamini ve meyan kökü ekstresi içeren, bitkisel kremler sürülüp üzerine güneş kremi uygulanabilir.

Doğal Güneş Kremi Nasıl Yapılır

 Piyasada satılan kremler fiziksel ve kimyasal olarak ikiye ayrılır. Fiziksel kremler; çocukların da rahatlıkla kullandığı, güneş ışınlarının her ikisini de yansıtma özelliği bulunan çinko oksit ya da titanyum dioksitten meydan gelir. Bu kremler deri tarafından emilmez ve dolaşım sistemine kesinlikle karışmaz. Bu yüzden güvenlidir. Koruyucu kalkan görevi görür. Sürüldüğünde renkleri bembeyazdır. Kimyasal kremlerde ise; adından da anlaşılacağı üzere çok çeşitli kimyasal maddeler katılarak, güneş ışınları engellenmeye çalışır ki; eklenen bu maddelerin kesinlikle cilt kanserini tetiklediği, hormon değişikliği sağladığı, meme kanseri riskini yükselttiği, erkeklerde cinsel güçsüzlüğe neden olduğu kanıtlanmıştır. İşe yaramaları için derinin altına geçmeleri gerekir. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmelidir. Derinim altında güneş ışınlarıyla parçalanırlar.

 Güneşin hep zararlı etkilerinden bahsederken, yaralı bir etkisi olan D vitamini aktive ettiği unutulmamalıdır. Yüksek koruma faktörlü kremler ise vücudu bu etkiden yoksun bırakmaktadır. Uzmanların tavsiye ettiği üzere; yazın sabah 5 dakika, öğleden sonra 5 dakika mutlaka cilde direkt olarak güneş ışığı temas etmelidir. Kışın ise bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir.

Sir ağdayla tüy alma ya da sık sık uygulanan peeling gibi, cildin üst katmanındaki ölü deriyi alıp hemen taze alt katmanı ortaya çıkaran yöntemlerden sonra güneşe çıkmak, güneş lekelenmelerinin oluşması için en uygun zemini hazırlar.